Läs om polarisering för solglasögon

När du letar efter solglasögon har du kanske märkt populariteten för polariserade solglasögon. Fler och mer kända märken och tillverkare släpper kollektioner med polariserade brillor och vissa, som Polaroid, är till och med specialiserade på polarisering. Men vad gör polarisering exakt, och vad är dess fördelar? Och när ska du bära - eller inte bära - polariserade solglasögon? Den här korta guiden kommer att berätta allt du behöver veta.

Vad är polarisering?

Polariserade solglasögon finns i en mängd olika material, färger, former och storlekar. Generellt sett ger mörkare färger högre nivåer av polarisering. Först och främst måste ett par solglasögon ha nödvändigt UV-skydd. Därefter lägger polarisering till: ett speciellt filter som endast låter vertikalt orienterat ljus passera genom, vilket betyder att det eliminerar och absorberar horisontellt orienterat ljus.

Vad är egentligen horisontellt orienterat ljus? Tja, det är ljus som studsar från horisontella ytor. Vår miljö absorberar eller reflekterar ständigt solljus i olika riktningar; varje horisontell yta kan reflektera ljus som kan hindra din syn. Tänk till exempel på hur snö reflekterar ljuset i ögonen. Eller hur det är svårt att se en våt väg när solen är låg. Ljus kan också reflekteras från vatten, till exempel sjöar eller pooler. Det finns massor av faktorer i vår omgivning som kan orsaka ett potentiellt bländande ljus som kan bli farlig i vissa situationer. Polariserade solglasögon har dock utformats för att hindra att det händer.

Utan polarisering

Utan polarisering

Med polarisering

Med polarisering

Vilka är fördelarna med polariserade solglasögon?

 • De eliminerar irriterande eller bländande ljus.
 • De ger skarpare syn och bättre kontrast i intensiva ljusssituationer.
 • De möjliggör bättre färguppfattning i starkt ljus.
 • De minskar ögonbelastningen orsakad av bländning och intensivt ljus.
 • De förbättrar din komfort när du är ute i solen.
 • De förhindrar potentiellt farligt ljus under till exempel körning.
 • De är ett utmärkt val för utomhusaktiviteter eller sport.
 • De fungerar bra även i skugga.

Vad du behöver tänka på när du köper polariserade solglasögon:

Medan polariserade solglasögon erbjuder många fördelar, måste du ändå tänka på detta när du bär dem:

 • Polarisering erbjuder inget extra UV-skydd.
 • Polarisering är främst utformad för att eliminera bländning och reflektioner under intensiva ljusförhållanden.
 • Polarisering kan göra det svårare att se LCD-skärmar.

Crullé: en kollektion av polariserade solglasögon

Oavsett om du letar efter polariserade solglasögon som passar en vardaglig look eller behöver något för att passa en starkare modekänsla, är Crullé ditt märke! Varje Crullépar kombinerar polarisering med UV-skydd och stil. Deras solglasögon finns i många olika former och färger. Det finns ett par Crullé glasögon perfekt för alla preferenser. Dessa eleganta och slitstarka glasögon har en låg prislapp, så prova ett par nu!