Ögonglob

Ögongloben är det sensoriska organet av människokroppen, som är placerat i huvudet och förser människan med syn. Ögongloben är något asymmetrisk i sin utformning. Dess form upprätthålls genom konstant intraokulärt tryck av 2 kPa, något som ökar med åldern. Ögongloben är belägen i ögonhålan, och hålls fast av totalt sex muskler som gör att den kan röra sig. Ögongloben består av flera underdelar, som alla har sin egen funktion och tillsammans skapar de visuella bilder. Det yttre lagret av ögongloben är skyddat av ett styvt fiberaktigt ämnen, som kallas sklera. Det passerar framför ögat på hornhinnan, ett transparent, glansigt lager som tillåter att ljusstrålar tränger igenom till linsen. En annan del är irisen som innehåller pigmentceller och pupillen, vilken, beroende på mängden ljus, ändrar sin diameter. Mellan sklera och de inre delarna av ögongloben finns ett tunt fiberskikt kallad åderhinnan, som förser de omgivande vävnaderna med näring.

Den inre delen av ögongloben är till största del fylld av en gelatin massa, som består av glaskroppen och intraokulära vätskor. Det finns också en upphängd lins som bryter och leder ljusstrålarna till den bakre delen av ögat, eller näthinnan, där de producerar visuella bilder.

Linsen är fixerad med ciliarkroppen och en fästanordning. Näthinnan innehåller ljuskänsliga celler (stavar) vilka möjliggör uppfattning om kontrast och ljuseffekter. Den innehåller också celler som särskiljer mellan färger (tappar). Stället där flest tappar är koncentrerade kallas för den gula fläcken. Döda vinkeln är där synnerven kommer ut. Båda dessa ställen, den gula fläcken och den döda vinkeln, är delar av näthinnan.