Aberration

Ordet aberration refererar till alla typer av avvikelser i bilden som projiceras på näthinnan, som är orsakade av ett synfel. De vanligaste synfelen är närsynthet, långsynthet, astigmatism och ålderssynthet (presbyopi).

Dessa defekter är vanligtvis orsakade av att ljuset faller på näthinnan i fel vinkel, vilket resulterar i att bilden som bildas på näthinnan blir oklar, suddig eller förvrängd.

Närsynthet (Myopia) kännetecknas av dålig syn på långa avstånd. Närsynthet uppstår när hornhinnan har för stark brytning och när ögongloben är för lång. Det resulterar i att ljuset blir fokuserat på fel punkt och orsakar objekt på långt avstånd att bli suddiga.

Omvänt, långsynthet (Hyperopia) uppstår när linsen har en för svag brytning. Här är ögongloben för kort istället, och ljusstrålarna fokuseras bakom näthinnan, istället för på den. Det här bidrar till att objekt på nära håll blir suddiga.

Astigmatism orsakas av avvikelser från hornhinnans vanligtvis sfäriska form. Det bildar ett brytnings fel, vilket orsakar problem med hur ögat fokuserar ljus. I det här fallet, fokuseras ljusstrålar på flera olika delar av ögat: antingen framför näthinnan, bakom den, eller både och. Det här synfelet ger suddig syn och dålig rumsuppfattning (förvrängda bilder).

Ålderssynthet (Presbyopi) liknar långsynthet. Det är dock inte en ögonsjukdom på samma sätt, då åldersynthet snarare är en naturlig följd av kroppens åldrande, när ögat förlorar sin naturliga elasticitet. Personer med ålderssynthet har ofta svårt att fokusera på uppgifter på nära håll (t.ex. att läsa, skriva eller sy) och måste hålla materialet på en armlängdsavstånd för att se det klart.