Hur du rengör linser korrekt

Om du använder månadslinser eller tvåveckorslinser, är det A och O att upprätta en ordentlig, hälsosam linsvårdsrutin. Det är frestande att ta genvägen i våra stressiga liv, men noggrann vård av dina linser kan hjälpa att motverka obehag och även ögoninfektioner. Din optiker kan förse dig med speciella instruktioner, baserade på dina ögon och den typ av linser som du bär. Men om du behöver en påminnelse (vi alla behöver det ibland), här är vår utomordentliga guide för bra linsvård.

Råd om Rätt och Fel

De kan verka uppenbara, men här är våra top 5 råd om rätt och fel när det kommer till hanteringen av dina kontaktlinser.

RÄTT

Tvätta dina händer innan du sätter in eller tar ur linserna

Skölj & gnugga in linsvätskan innan och efter användning

Använd alltid ett lämpligt linsetui för förvaring

Använd ny, fräsch linsvätska varje dag

Köp reseförpackning av linsvätska för dina resor

FEL

Utsätta dina linser för kranvatten... någonsin

Ta på öppningen av linsvätskans flaska

Använd saliv för att fukta dina linser

Sätta in dina linser efter att du har sminkat dig

Föra över linsvätska till en mindre flaska

Olika typer av linsvätska

Lägg dina linser i ett linsfodral med fräsch linsvätska

Det finns flera olika typer av linsvätskor, och olika personer finner vissa märken eller typer mer bekväma än andra. Om du upplever obehag när du sätter in eller använder linser, är ett alternativ att byta ut linsvätskan du använder till en annan. Din optiker kan ge dig råd ifall du skulle utveckla en mindre allergi mot din nuvarande linsvätska.

Multifunktionell linsvätska

Multifunktionell linsvätska är det populäraste alternativet för linsförvaring och rengöring. Denna typ av linsvätska kan användas för att rengöra, skölja, desinfektera och förvara alla typer av mjuka kontaktlinser. Vanligtvis innehåller de någon typ av vätskeagent för att öka fuktigheten, samt små spår av konserveringsmedel för att upprätthålla en steril lins med lång hållbarhet. Många av dessa linsvätskor är märkta som gnugg-fria, men de flesta optikerna rekommenderar fortfarande att gnugga in linsvätskan, för att avlägsna så mycket beläggningar och smuts som möjligt. Du finner vårt urval av multifunktionella linsvätskor här.

Peroxidbaserade linsvätskor

Väteperoxidlösnin­gar kräver lite mer ansträngning, men ger även en effektiv desinfektering. Dessa linsvätskor kräver att du använder en speciell typ av linsask, som innehåller en katalysator-disk. När väteperoxidbaserad linsvätska kommer i kontakt med disken startar en kemisk reaktion som gör att väteperoxiden till slut blir neutraliserad, och reducerar den till en enkel saltvattenslösning efter hela förvaringstiden. Utan att bli neutraliserad kan väteperoxiden orsaka stor smärta och irritation, vilket gör att det är viktigt att låta linserna ligga i linsvätskan minst 6 timmar . En fördel med peroxidbaserad linsvätska är att den, tack vare den kemiska reaktionen, inte innehåller några konserveringsmedel. Vi erbjuder AO Sept Plus väteperoxidbaserade linsvätska. Rådfråga din optiker om denna rengöringsmetod passar för dig.

Linsaskar

Linsetuin för att förvara dina kontaktlinser

En ren, fräsch linsask är en viktigt del av din linsvårdsrutin. Linsasken bör bytas ut var tredje månad, och det är en god idé att skölja ur och rengöra insidan regelbundet. Att använda ny linsvätska varje dag och aldrig fylla på i gårdagens linsvätska hjälper också till att hålla insidan ren. Du hittar vårt urval av linsaskar här.

Skruvlock och platta linsaskar

Du är inte begränsad till att enbart använda standard linsasken som följer med din linsvätska! Vi erbjuder linsaskar i många olika färger och roliga mönster som kan komma att inspirera till bra linsvård. Traditionella platta linsfodral är bekväma för många personer, men vi erbjuder även en unik skruvlocksbehålla­re. Den roterande toppen av linsasken hjälper till att förbättra rengöringen.

Linsetui

Oavsett om du ska resa långt eller kort, är det viktigt att ta hand om dina linser när du är på resande fot. Våra linsetuin innehåller allt du behöver för att hantera dina linser säkert och hygieniskt när du är borta från hemmet. I var och en av dem hittar du en linsask, linspincett för säker hantering av linserna, och en spegel för att hjälpa dig att sätta in och ta ur linserna lättare.