Så här läser du ditt linsrecept

Vill du köpa kontaklinser online? Toppen! Du kommer att spara både tid och pengar. Du behöver dock först veta vilka kontaklinser som är rätt för dig och hur du ska tyda ditt recept från din optiker. När du börjar med kontaklinser och har haft din synundersökning, kommer din optiker att rekommendera ett märke och model av kontaktlinser baserat på karaktären av dina ögon och vilken typ av synfel du har. Det är inte bara skillnad mellan endags-, varannanveckas-, och månadslinser, utan olika märken kan kännas olika från person till person, så det är viktigt att följa rekommendationen. Glöm inte att du även behöver en synundersökning och ett recept för att köpa färgade linser, även utan styrka. Notera att ditt recept för glasögon är INTE samma som för kontaktlinser, men mer om det senare. Nu, låt oss kolla närmare på alla nummer och förkortningar på ditt recept.

Överblick av parametrarna

Ditt recept består av tre grundläggande komponenter: dina parametrar, rekommenderat märke(n), och eventuella instruktioner. För att göra det enkelt för dig har vi skapat en överblick av olika parametrar och de vanligaste förkortningarna för dem.

Förkortning Förklaring
OD / R Oculus Dexter anger parametrarna för höger öga
OS / L Oculus Sinister anger parametrarna för vänster öga
OU Oculus Uterque anger när du har samma parametrar för båda ögonen
SP(H) / PWR / D Sphere, power, or dioptervärde anger värdet av närsynthet eller översynthet (+ or -)
CYL / CP Cylinder betyder att du har astigmatism och beskriver ögats vertikala kurva
X / AX Axis anger cylindernas grad och rikting
ADD Add power anger extra styrka för multifokala linser
BC Base curve anger kurvan på ögat och hur linser passar ögongloben
DIA Diameter beskriver linsens bredd
PL Plano indikerar färgade linser utan styrka
EXP Expiration date - Utgångsdatum anger när linsernas bäst-före-datum är

Denna tabell kommer guida dig igenom att välja rätt parametrar enligt din optikers råd. Även om du kanske redan har fått många svar genom att bara kolla på det, kan det fortfarande finnas några frågor. Nedan har vi svarat på några vanliga frågor från våra kunder.

Höger eller vänster öga?

Din optiker har kanske bara skrivit ett enkelt "L" och "R" eller de latinska termerna "Oculus Dexter” (höger) och “Oculus Sinister” (vänster). Om du behöver olika styrka för dina ögon, behöver du bara klicka på "välj parametrar för andra ögat när du gör en beställning i vår webshop". När du gör din order är det ingen skilland mellan höger eller vänster, så du behöver bara tänkta på dem som öga #1 och öga #2. Ifall du har samma recept för båda ögonen behöver du inte välja för det andra! Fyll bara in dina parametrar en gång, och välj sedan antalet förpackningar du behöver.

välj parametrar för dinn andra öga på Alensa

Plus eller Minus?

Är du närsynt (myopia), vilket innebär att du inte ser bra på långt håll? Då är din styrka minus. Översynt/långsynt (hyperopia), svårt att se saker på nära håll? Då blir din styrka plus. Det här värdet kan vara angett antingen som "D" diopter värde; "PWR" styrka; eller "SPH" sfär. Var försiktig vid val av styrka, ett litet feltryck kan ha stor effekt på din syn. Om du har råkat beställa fel styrka kan du alltid returnera oöppnade förpackningar i bestämmelser med vår Bytes och Retur Policy.

Kan jag använda samma recept som jag har till mina glasögon?

NEJ. Parametrarna kan skilja en hel del mellan glasögon och linser, på grund av distansen mellan ögonen och linsen. Glasögon sitter några centimeter från ögonen, medan linserna sitter direkt på ögongloben. Ditt glasögon recept innehåller inte den nödvändiga informationen, så som baskurvan eller diametern.

Hur väljer jag cylinder och axel för toriska linser?

Cylinder och axel är två mått nödvändiga för att korrigera astigmatism. Cylindern är en extra korrigering som anger allvarligheten av astigmatism och har ett minusvärde uttryckt i steg upp till -2.25. Axeln är uttryckt i grader mellan 0° och 180°. Vi råder dig att konsultera med din optiker om du har några funderingar gällande dessa parametrar.

Vad betyder ADD power?

Om du har presbyopi och behöver multifokala linser, kan ditt recept inkludera ADD eller additional power för att se till att du ser på nära håll. ADD-styrka varierar från +0.50 till +3.00, Vissa märken har delat in det i låg, medium, och hög ADD-styrka. CooperVisions linser skiljer sig ytterligare mellan det dominerande och icke dominerande ögat, så om du har några frågor om din ADD-styrka för varje öga, kontakta din optiker.

Är baskurvan och diameter viktigt när jag väljer kontaktlinser?

Baskurvan anger graden av kurvaturen i kontaktlinsen, och hur nära ögat linser sitter. En lägre baskurva (BC), som 8.40, betyder att linsen har en strörre kurva och kommer sitta nära ögat. En högre BC, som 8.70, betyder en plattare lins. Diametern (DIA) anger linsens bredd och uttrycks i millimeter, vanligtvis mellan 13 och 15 mm. En liten skillnad (0,1 eller 0,2 mm) kommer sannolikt inte att ha någon märkbar inverkan på din komfort eller synkvalitet. Men att bära linser med en signifikant skillnad i BC eller DIA än vad ditt recept säger kan ibland leda till obehag och förvrängd syn, så det är därför viktigt att följa rekommendationen på recept.

Jag har tappat mitt pappersrecept. Var kan jag hitta den här informationen?

Hos Alensa, kan du köpa kontaktlinser utan recept. Om det var mindre än ett år sedan din senaste synundersökning och du inte har märkt av någon förändring i din syn, kan du alltid hitta den nödvändiga informationen på din linsförpackning. Vi hjälper dig att tyda den här:


Lär dig hur du ska avkoda parametrarna på linsöfrpackning

Kom ihåg, du bör alltid förnya ditt recept en gång per år. Även fast du inte har märkt någon förändring på din syn är det viktigt att låta din optiker undersöka dina ögon. Det är alltid upp till köparen att ha ett giltigt och uppdaterat recept.

Kan jag beställa test-linser?

Vänligen notera att vi inte har tillåtelse att tillhandahålla test-linser. Det är endast din optiker, som känner dina ögon och kan ge dig linser för att testa. Även fast de inte anses vara test-linser, erbjuder vi nöjdhetsgaranti på våra TopVue linser. Om du av någon anledning inte tycker att de passar dig, kan du returnera dem.

Kommentarer (1)

Har du en fråga?
Anette Wahlgren

Hej, enligt mitt recept ska jag ha baskurva 8.6 men ni har bara 8.4 och 8.8. Vilken ska jag välja? Med vänlig hälsning, Anette

Svar info@alensa.se

Hej! Tack för din fråga :). Har din ögonläkare skrivit vilka linser du bör köpa? Denna information brukar stå på receptet. Du kan sända ett foto på ditt recept till vår kundtjänst på info@alensa.se och vi hjälper dig gärna med det.