Progressiva glasögon: vad är de och hur gynnar de dig?

När du handlar glasögon från Alensa har du möjligheten att välja en nyskapande form av multifokala linser - progressiva glasögonlinser - för dina favoritbågar. Du kanske känner till de äldre bifokala eller trifokala linserna men progressiva tar konceptet till en mer avancerad dimension. Progressiva linser lyckas kombinera tre optiska zoner sömlöst i en glasögonlins, vilket ger synkorrigering för nära, medellånga och långa avstånd. Progressiva linser avlägsnar i huvudsak de synliga hårda linjerna som kännetecknar bifokaler och trifokaler. Det är inte fel att kalla dem "uppgraderade trifocals" eftersom de ger en renare allt-i-ett-lösning med osynliga övergångar, för dem som behöver multifokal korrigering .

Kvinna med progressiva glasögon

Hur ser en progressiv lins ut?

Linsen är asymmetriskt utformad för att passa intrycket av ögonen. Varje zon övergår gradvis till nästa utan glapp.

 • Den övre halvan av linsen används för att se på långt avstånd, t.ex. den omgivande naturen eller vägen.
 • Det mellersta området hjälper till att se saker på mellanliggande avstånd, t.ex. en dator eller bilens instrumentbräda.
 • Den nedre delen är utformad för att se i nära, t.ex. en bok eller smartphone.
 • Områdena på sidan är alltid något suddiga eller förvrängda på grund av hur progressiva linser är byggda för att säkerställa att de fungerar korrekt. Detta kallas perifer distorsion.
Progressiva linszoner

Att se genom varje zon fungerar vanligtvis genom att luta huvudet något och flytta fokuset till ett annat linsområde.

Vem behöver dem?

Progressiva glas används för att korrigera ett synstillstånd som kallas presbyopia. Detta tillstånd är vanligtvis förknippat med ålder och gör det svårare att se saker på nära håll, ovanpå andra brytningsfel som patienten kan ha (närsynthet, etc.). Det kräver därför glasögon eller linser som har en ytterligare korrigering, så att användaren återigen kan se tydligt över alla avstånd. Du ser ofta det här värdet beskrivet som ADD på ditt ögonrecept. Som nämnts tidigare ger progressiva glasögon en uppgradering till bifokaler. Liksom trifokaler tillhandahåller de en korrigering för närliggande, medel och långt avstånd, medan bifokaler inte inkluderar fältet med medel avstånd. Så den här typen av linser är för användare som till exempel behöver glasögon för att läsa en bok, titta på datorskärmen och se klart avstånd.

KÖP GLASÖGON

Vilka är fördelarna med progressiva glas?

Det finns flera stora fördelar med att byta till progressiva multifokala glasögon:

 • Du behöver endast ett par glasögon för att se bra på alla avstånd.
 • Det är inga skarpa eller synliga linger som delar synfältet, vilket ger dig ett yngre och modernare utseenede.
 • Eftersom zonerna gradvis övergår till varandra kommer du inte längre att märka "bildhopp" (där en bild plötsligt ändrar form/position när den ses från en annan optisk zon).
 • Dina progressiva glas kommer att få en fantastisk uppsättning standardförbättringar i vår butik.
 • Du kan uppgradera dina glas ännu mer med ett blått-ljus-blockerande filter, en själv-tonande funktion eller förvandla dem till permanent tonade solglasögon.
 • Du kan välja olika mellan kategorier av progressiva glas, beroende på ditt behov.

Vad du ska tänka på när det gäller progressiva glas

För dig som vill ha progressiva glasögon finns det ett par saker att notera:

 • Att lära sig att växla mellan optiska zoner sker ganska naturligt, men det tar lite tid för din hjärna att anpassa sig. Du kanske tycker att de är lite obekväma i början, men när tiden går hittar du dem mycket bekvämare än bifokaler. Det finns dock ett mycket litet antal personer som aldrig helt vänjer sig vid att använda denna typ av glas.
 • Den perifera distorsionen är oundviklig i progressiva glas. Ditt öga och hjärna anpassar vanligtvis till detta väl och du lär dig att se igenom varje zon effektivt utan att bli störd av några snedvridningar i din periferi.
 • Progressiva linser har en något högre prislapp kopplad till dem men erbjuder en hel del fördelar i gengäld.

Vad är skillnaden mellan våra typer av progressiva glas?

Våra mest grundläggande "Classic"-glas har alla grundläggande behov för dem som söker ett bra, stabilt, progressivt glas. Att välja ett mer avancerat glas ökar dock linsens komfort och kvalitet. Mer avancerad teknik används för att krympa de perifera snedvridningarna och bredda de optiska zonerna för mellan och nära avstånd. Så valet om du klarar dig bra med de grundläggande eller behöver de mer avancerade är ditt.