Kan jag använda mina kontaktlinser längre än rekommenderat?

Kan jag använda kontaklinser längre period än rekommenderat

Räck up handen ifall du någonsin har använt dina kontaktlinser längre än vad du borde ha gjort? Tyvärr har de flesta av oss gjort det nu och då. Kanske har du gjort det för att dra ner lite på kostnaden? När det är lite tight just innan löning, vad gör några dagar extra? Eller har du månadslinser, men bara använder dem någon dag i veckan? De måste vara okej att använda efter 30 dagar har passerat, eller hur? Eller, kanske vanligaste anledningen, du glömmer helt enkelt bort att byta ut dem. Vi förstår! Livet är hektiskt. Men, det är viktigt att tänka på dina kontaktlinser och följa utbytningsschemat. Överanvändning av dina kontaklinser kan leda till obehag, suddig syn, och i värsta fall leda till infektion. Låt oss kolla lite närmare på varför det kan vara så farligt och när riskerna blir för stora.

Vad händer med linserna om du bär dem för länge?

Endaglinser, 14-dagarslinser och månadslinser är inte gjorda för att hålla längre än vad som är rekommenderat. Endagslinser är mjuka och tunna, med en komplex passform, så deras ömtåliga struktur är mindre hållbar. 14-dagarslinser är något tjockare och månadslinser är vanligtvist tjockast då de "överlever" längst. Men låt inte det få dig att tro att de är oförstörbara.

Alla mjuka kontaktlinser är designade för att tillåta syre passera genom linsen till hornhinnan (syrepermeabi­litet), men när linsen överstigit dess livslängd, börjar de inbyggda vägarna som tillåter syre att strömma igenom, brytas ner. Kort sagt, när du använder linserna längre, slits de ut. Detta innebär att passformen, motståndet mot avlagringar och syrepermeabilitet försämras. Och det här är de möjliga konsekvenserna:

Illasittande linser

Du vet känslan av ett par nya och fräscha kontaklinser? Precis...det är ingen känsla! Dagens linser är designade för att det knappt känns att du bär dem. Men linser som används efter utbytningsdag, kan bli förvrängda. Förvrängda linser kan vara obekväma att bära och kan snabbt leda till irriterade och smärtsamma ögon.

Trasiga linser

Linser kan gå sönder, även under de bästa omständigheterna. Men då de blir äldre och ömtåligare, har de lättare för att gå sönder. Om en lins går sönder i din hand, har du ett litet problem. Om den lins däremot skulle gå sönder i ditt öga har du ett värre problem. Du behöver försöka få bort alla delar av linsen och besöka din ögonläkare omgående för att säkert få ut envisa småbitar och förhindra ytterligare obehag och infektioner.

Syrebrist

För hälsosamma ögon är det viktligt att näthinnan, hornhinnan och andra delar av ögat får tillräckligt med syre. Syrepermeabiliteten hos varje typ av lins minskar ständigt över tiden och när den rekommenderade användningstiden har gått, kan de mikroskopiska strukturerna i linsen som transporterar syre brytas ner och kan då inte leverera en tillräcklig tillförsel av syre. Detta kan leda till röda och irriterade ögon, en brännande känsla och kan eventuellt leda till långsiktiga komplikationer.

Smutsiga linser

Smuts och bakterier är kallade för avlagringar. Tyvärr kan avlagringar börja bildas redan när du avlägsnar linser från deras sterila förpackningar. Korrekt rengöring (vecko- och månadslinser) är avgörande, men det finns ingen linsrengöring som tar bort avlagringarna til 100%. När avlagringar börjar skapas på linserna kan din syn bli molnig och i slutändan kan smutsiga linser bli giftiga och leda till obehag och allvarliga infektioner.

Slutliga tankar

Många kontaklinsbärare ignorerar rekommendationerna att de inte ska använda linserna längre är vad som är föreskrivet, antingen avsiktligt eller oavsiktligt. Även om konsekvenserna av att bära gamla kontaktlinser inte märks av eller påverkar dig direkt, är det viktigt att komma ihåg att du kan göra en långvarig skada på din syn. I korthet, våra råd och råd från specialister är följande:

  • Bär inte dina kontaktlinser längre än förskrivet. Byt månadslinser efter en månad och dagslinser efter en dag!
  • Bär inte dina kontaktlinser i 24 timmar eller medan du sover. Endast specifika linser tillåter detta, och även då är det bara rekommenderat i samråd med din optiker eller ögonspecialist.
  • Bär inte dina kontaktlinser efter utgångsdatumet. Utgångna linser uppfyller inte längre de nödvändiga kvalitetsstan­darderna och är nästan alltid förvrängda!

Det är helt enkelt inte värt att riskera användning av ytterligare några timmar, dagar eller veckor. Linser kan bytas ut, men det kan inte dina ögon. Så var försiktig med dem och respektera användningsperiod på dina linser!

Kommentarer

Har du en fråga?