Insättning och urtagning av kontaktlinser - en steg-för-steg-guide

Du har bestämt dig för att börja med kontaktlinser och nu behöver du lära dig hur du ska hantera dem. Det kan verka läskigt i början, men med övning och goda vanor kan det bli enkelt och naturligt. För att hjälpa dig kommer här en kort steg-för-steg-guide om hur du sätter i kontaktlinser. Den är bra för nybörjare och kan även vara en bra påminnelse för kontaktlinsproffs!

Hur man sätter i kontaktlinser

Du bör veta att när du sätter på linsen måste du röra vid själva ögongloben, linsen fastnar inte av sig själv. Låt linsen fästa lätt på ditt öga och dina ögonlock gör resten! Låt oss nu se hur man gör.

case for contact lenses icon

1. steg

Börja med att förbereda allt du behöver i ett väl upplyst rum. Du behöver dina kontaktlinser, linsvätska, spegel och en plats där du kan tvätta och torka händerna med en fräsch handduk. Kom ihåg att sätta i dina linser innan du sminkar dig.

wash hands icon

Steg 2

Tvätta alltid händerna noga för att förhindra att smuts och bakterier hamnar på linserna. Använd mild eller antibakteriell tvål, undvik återfuktande tvål, lotion och oljebaserade produkter. Torka händerna med en handduk efter tvätten. Undvik pappershanddukar som kan lämna ludd på händerna. Tänk på att det är bättre att hålla naglarna korta när du hanterar linserna så att du inte repar kontaktlinsen eller ögats hornhinna.

Finger and lens icon

Steg 3

Nästa steg är att ta ut kontaktlinserna ur kontaktlinsfodralet eller ur en ny blisterförpackning. Om du har olika ordination för varje öga kan det vara bra att skapa en vana och till exempel alltid sätta in den vänstra linsen först, så att du inte blandar ihop dem. Placera den första linsen i handflatan, fukta den med linsvätskan och gnugga den försiktigt med fingret. Vissa märken erbjuder "no-rub"-linsvätskor, men de flesta kontaktologer är överens om att det alltid är en bra idé att gnugga linserna lite försiktigt för extra rengöringseffekt. Om du vill underlätta hanteringen av dina linser erbjuder vi en mängd praktiska verktyg för att göra det enklare. Applikatorer och linstänger kan göra hanteringen av linser till en barnlek.

Lens right and wrong position

Steg 4

Placera kontaktlinsen på pekfingret. Om linsen ser ut som en skål är allt bra. Men om kanterna pekar utåt är linsen ut och in. Det kan vara svårt att se, men de flesta kontaktlinser har en liten inåtvänd markering (bokstäver eller siffror) så att du enkelt kan se om linsen är inåtvänd eller inte.

Eye icon

Steg 5

Med linsen balanserad på pekfingret använder du långfingret för att dra ned det nedre ögonlocket medan du använder den andra handen för att dra upp det övre ögonlocket. Ju mer du öppnar ögonlocket, desto bättre kommer kontaktlinsen att passa på hornhinnan. Du kan inte blinka om du håller fransarna på rätt sätt. Vissa personer tycker att det är bra att titta upp för att undvika oönskad blinkning. Det kan vara svårt i början, men du vänjer dig med lite övning!

Solution icon

Steg 6

Placera linsen på ögat. Så snart du vidrör ögat tar du långsamt bort fingret och släpper mycket försiktigt (långsamt) först det nedre locket och sedan det övre locket. Håll ögat stängt och blinka inte, rör lätt vid det stängda övre locket med fingret och "titta" åt sidorna. På så sätt tar du bort de luftbubblor som har bildats under kontaktlinsen. Detta gör att linsen kan sätta sig på rätt plats på hornhinnan. Om linsen irriterar ögat eller om du känner något obehag, ta bort den och rengör den försiktigt med en linsvätska innan du sätter tillbaka den på ögat.

Hur man tar ur kontaktlinser

Tvätta händerna innan du börjar, precis som du gjorde innan du satte i dem. Om du använder smink ska du ta bort linserna innan du tvättar ansiktet. Du bör också förbereda allt du behöver i ett rent, väl upplyst rum. Se till att du har ett kontaktlinsfodral, en linsvätska, en spegel och alla andra verktyg du kan behöva. Om du reser kan du hitta alla dessa saker i ett praktiskt kontaktlinsetui.

Eye drop and eye icon

Steg 1

Börja med att smörja ögonen med ögondroppar eller spray. Detta kan hjälpa till att fukta linserna och göra dem lättare att ta ut. En eller två droppar i varje öga bör räcka, och det kan göra processen enklare och bekvämare, särskilt om du har kroniskt torra ögon eller tycker att de är mer torra i slutet av dagen.

Finger and contact lens icon

Steg 2

Håll i de övre och nedre ögonlocken på samma sätt som när du sätter på kontaktlinsen. Titta rakt fram och ta tag i kontaktlinsen på sidorna (från näsan och det yttre hörnet) med pekfingret och tummen och kläm försiktigt (som om du nyper). Stressa inte, utan gör detta steg lugnt och långsamt.

Solution and contact lenses icon

Steg 3

Pressa försiktigt ihop linsen med pekfingret och tummen och placera kontakten i fodralet med en ny kontaktlinsvätska. Etuiet måste fyllas med en ny linsvätska, ungefär halvvägs upp i koppen. Späd inte ut linsvätskan med vatten. Om den period som linserna kan bäras redan har passerat ska du kasta dem. Glöm inte att hålla linsetuiet rent och byt ut det mot ett nytt varje gång du öppnar en ny flaska med linsvätskan, eller minst en gång i månaden.

Solution icon

Steg 4

Upprepa nu processen med samma hand med det andra ögat, steg för steg som du gjorde med ditt första öga. Grattis - du har lyckats ta ut och förvara dina kontaktlinser! Med lite övning och rätt skötsel kommer det att bli en snabb och enkel del av din dagliga rutin att sätta i och ta ur dina kontaktlinser.

Följ dessa steg noggrant för att bibehålla optimal ögonhälsa, komfort och synkvalitet. Dina ögon och dina linser kommer att tacka dig.

Kommentarer

Har du en fråga?