1. Hem
  2. Frågor och svar

Frågor och svar

Vanliga frågor om kontaktlinser

Vid vilken ålder kan jag börja med linser?

Kontaktlinsan­vändning är inte begränsat till en viss ålder. Både barn och äldre kan bära kontaktlinser. Du behöver enbart lära dig hur du ska sätta in och ta ur kontaktlinserna. Bra hygien och ordentlig linsvård är också viktigt.

Är det skillnad på höger och vänster ögas kontaktlins?

Det finns ingen skillnad mellan höger eller vänster ögas lins. Du kan köpa en förpackning med linser och använda dem för båda ögonen, så länge du har samma styrka och parametrar på båda ögonen.

Jag har redan ett recept på styrka till mina glasögon. Kan jag använda samma styrka för mina kontaktlinser?

Styrkan för glasögon och styrkan för kontaktlinser är för det mesta inte densamma – speciellt inte vid höga styrkor. Detta beror på att linser placeras närmare ögat än glasögon, vilket leder till skiftningen i styrka.
Det finns dessutom ytterligare an viktig parameter som du behöver för att bära kontaktlinser – hornhinnans kurva. Böjningen på linsen behöver stämma överens med böjningen av din hornhinna. En ögonspecialist (antingen optiker eller ögonläkare) kommer avgöra vilka parameter du behöver i kurvan, och vilken styrkan som passar dig bäst. 

Kan jag köpa linser utan recept i Sverige?

I enlighet med svensk lag, är det tillåtet att köpa kontaktlinser utan att tillhandahålla sitt recept. Köparen måste dock äga ett giltigt recept från en godkänd ögonspecialist, men säljaren är inte skyldig att säkerställa detta.

Kan färgade linser påverka mitt färgseende?

Det mänskliga ögat ser världen genom den svarta pupillen i mitten av den färgrika irisen. Färgade linser är genomskinliga i mitten, därför ändrar de enbart färgen på din iris. Ditt färgseende förblir opåverkat. Dock så kan ditt färgseende bli något påverkat under förhållanden med svag belysning, när dina pupiller vidgas. Den genomskinliga delen av färgade linser är designad av tillverkaren för att passa majoriteten av användare. 

Kan kontaktlinser ramla ur ögat?

Om du har valt rätt parametrar (baskurva) och satt in/ tagit ur linsen korrekt, bör de sitta kvar på plats. Även om det skulle hända att linsen glider ur position på ögat, ligger den kvar på ögat tills du har rättat till den.

Hur tar jag hand om mina linser?

Linsvård är väldigt enkelt och kräver inte mycket ansträngning. Vård av dagens mjuka kontaktlinser kräver enbart en typ av linsvätska för rengöring, sköljning och förvaring.

Innan du förvarar linserna i linsvätskan, rekommenderas det att gnugga linserna försiktigt mellan dina fingertoppar. Det hjälper till att avlägsna beläggningar. Endagslinser (alla typer) kräver ingen rengöring, du slänger dem helt enkelt efter en dags användning.

Hur länge räcker en förpackning med linser?

Antalet linser I en förpackning indikerar inte antalet par. Om du har samma styrka på båda ögonen, räcker askarna som följande:
• En förpackning med 30 endagslinser räcker i 15 dagar
• En förpackning med 6 månadslinser räcker i 3 månader

Allergi och kontaktlinser: är det ett problem?

Säsongsallergi hindrar dig inte från att bära kontaktlinser, förutsatt att du tar hand om dem noggrant.
• Begränsa och korta ner användningstiden.
• Rådfråga en ögonspecialist om vilken linsvätska som passar dig bäst under perioden när din allergi är som värst.
• I perioder när din allergi är som värst, testa att använda endagslinser. Flera studier har visat att personer kan hantera sina allergisymtom bättre med endagslinser.

Kan jag bada med mina linser?

Att simma med linser (i havet, floder, sjöar eller simbassänger) utsätter dina ögon för hälsorisker. Kontaktlinser bör heller inte komma i kontakt med kranvatten. Om du öppnar dina ögon under vatten, ta ur linserna inom 10–15 minuter, och använd dem inte mer. Havsvatten kan medföra att linserna klistrar sig fast mot hornhinnan.

Är det säkert att köpa linser på nätet?

Precis som inom andra områden, kan du råka på ett oseriöst företag inom kontaktlinsbran­schen också. Du kan då antingen ta emot produkter som inte är menade för marknaden i ditt land, produkter som har gått ut, eller så kan frakten ta mycket längre tid än kommunicerat. Därför är det rekommenderat att välja en stabil och välkänd återförsäljare när du ska köpa linser över nätet. Det är ofta tillräckligt att ta sig en titt på återförsäljarens hemsida för att få dig en överblick om de är seriösa eller ej.

Borde jag applicera ögondroppar innan, eller efter jag sätter in linserna?

Användning av ögondroppar är inte beroende av linsanvändning. Du kan använda ögondroppar även när du inte använder kontaktlinser. Anledningen till det är att ögondroppar fungerar som artificiella tårar, som återfuktar och skyddar ögonen.

Det är rekommenderat för linsanvändare att applicera trögflytande ögondroppar innan isättning av kontaktlinser. Det tillåter ögondropparna att sprida sig till hela ögat. Med lättflytande ögondroppar är det även möjligt att applicera ögondropparna efter isättningen av kontaktlinser. 

Mest diskuterade

PayPal Master Card Maestro VISA VISA Electron DHL GLS PostNord