Frågor och svar om kontaktlinser

Om du har frågor angående din order och inte om kontaktlinser, vänligen gå till vår frågor och svar om order sida.

Börja med kontaktlinser

 1. Vid vilken ålder kan jag börja med linser?
 2. Kan kontaktlinser ramla ut ur ögat?
 3. Kan jag sova med mina linser?
 4. Gör linser ont eller är obehagligt?
 5. Är linser svåra att sätta in och ta ut?
 6. Kan en kontaktlins åka in bakom ögat och fastna eller försvinna?
 7. Hur vet jag om en lins är ut och in?
 8. Kan färgade linser påverka mitt färgseende?
 9. Hur länge räcker en förpackning med linser?

Köpa kontaklinser på nätet

 1. Jag har redan ett recept på styrka till mina glasögon. Kan jag använda samma styrka förmina kontaktlinser
 2. Är kontaktlinser dyra?
 3. Hur tolkar jag mitt recept?
 4. Finns det någon skillnad mellan kontaktlinser för höger och vänster öga?
 5. Kan jag köpa linser utan recept i Sverige?
 6. Är det säkert att köpa linser på nätet?
 7. Kan jag få testlinser från er?
 8. Kan jag beställa linser eller linsvätska som jag inte har testat förut?
 9. Kan jag beställa optikerns märken, så som Easyvision linser från Specsavers, iWeareller Boots linser, här på Alensa?
 10. Vad är skillnaden mellan D och N i kontaktlinser?

Vård för kontaktlinser

 1. Hur tar jag hand om mina linser?
 2. Vad är "kontaklins gnuggning" för något och varför är det viktigt?
 3. Kan jag använda vanligt kranvatten för att rengöra eller förvara mina linser?
 4. Borde jag applicera ögondroppar innan, eller efter jag sätter in linserna?
 5. Hur undviker jag att smink hamnar på mina kontaklinser?

Sport och speciella omständigheter

 1. Kan jag sporta med kontaklinser?
 2. Kan jag simma med mina kontaklinser?
 3. Kan jag ha mina kontaktlinser i duschen, badkaret, bastu eller ångbastu?
 4. Kan jag ha kontaklinser medan jag solar?
 5. Kan jag ha kontaktlinser om jag har väldigt torra ögon?
 6. Kan jag ha kontaklinser om jag är allergisk?
 7. Kan jag ha kontaklinser längre period än vad som är rekommenderat?
 8. Kan jag använda mina kontaktlinser även om de har passerat utgångsdatum?

Börja med kontaktlinser

Om du precis har börjat med kontaktlinser och du har funderingar eller frågor om kontaklinser, ta en titt på följade frågor och svar. Du kanske hittar dina frågor besvarade.

1. Vid vilken ålder kan jag börja med linser?

Kontaktlinsan­vändning är inte begränsad till en viss ålder. Både barn och äldre kan bära kontaktlinser. Du behöver enbart lära dig hur du ska sätta in och ta ur kontaktlinserna. Bra hygien och ordentlig linsvård är också viktigt. Läs mer om hur din syn ändras med åren på vår blogg.

2. Kan kontaktlinser ramla ut ur ögat?

Om du har valt rätt parametrar (baskurva) och satt in/tagit ur linsen korrekt, bör de sitta kvar på plats. Även om det skulle hända att linsen glider ur position på ögat, ligger den kvar på ögat tills du har rättat till den.

3. Kan jag sova med mina linser?

Endast linser som är gjorda för att kunna sova med bör användas under natten. Du bör aldrig använda dina linser för utökat bruk om du inte har diskuterat det med din optiker. I alla andra fall ska du följa ersättningsschemat indikerat av tillverkaren och ta ut linserna innan du går och lägger dig.

4. Gör linser ont eller är obehagligt?

En kontaktlins som rätt utprovad för ditt öga ska aldrig göra ont eller vara obekväm. Det är nästan så att du ska glömma bort att du har på dig dem. Förstagångsan­vändare kan uppleva ett visst obehag under de första dagarna, och du kommer att märka obehag ifall du har på dig dem ut och in. I båda fall, kommer detta obehag att försvinna så fort du har vant dig med linserna, eller efter att du har satt dem rätt väg igen. Om du fortfarande känner smärta eller obehag vid användning av kontaktlinserna, konsultera med din optiker direkt.

5. Är linser svåra att sätta in och ta ut?

Man kan behöva lite träning för att lära sig att sätta in och ta ut kontaktlinser, men du kommer att klara dig på nolltid! Det kan vara till hjälp att läsa vår guide av hur du sätter in och tar ut kontaktlinser korrekt.

6. Kan en kontaklins åka in bakom ögat och fastna eller försvinna?

Goda nyheter! Din lins kan inte försvinna in i ditt öga! Anatomin i ögat gör det fysiskt omöjligt. En väldigt torr lins kan potentiellt fastna under det övre ögonlocket, men oroa dig inte. För att få lös den behöver du bara stänga ögat, massera ögonlocket försiktigt, och blinka några gånger. Applicera ögondroppar för att hjälpa till att återfukta linsen. En rätt utprovad lins kommer enkelt att glida på rätt plats.

7. Hur vet jag om en lins är ut och in?

Vissa linser har ett nummer eller en bokstav ingraverat med laser som gör det enkelt för dig att se vad som är utsidan och insidan. Är numret inte ingraverat eller om du inte kan se det, kan du också se insidan/utsidan på linsens form genom att placera linsen på din fingerspets. Formen du vill ha är mjuk och med kanterna uppåt, likt en halv boll. När kanterna pekar utåt, som kanten av en båge, är linsen ut och in och behöver vändas.


Kolla så att linserna är vända åt rätt håll innan du applicerar dem

8. Kan färgade linser påverka mitt färgseende?

Det mänskliga ögat ser världen genom den svarta pupillen i mitten av den färgrika irisen. Färgade linser är genomskinliga i mitten, därför ändrar de enbart färgen på din iris. Ditt färgseende förblir opåverkat. Dock så kan ditt färgseende bli något påverkat under förhållanden med svag belysning, när dina pupiller vidgas. Den genomskinliga delen av färgade linser är designad av tillverkaren för att passa majoriteten av användare.

Ifall du är sugen på att testa en ny ögonfärg, ta en till på vår ultimata guide till färgade kontaktlinser för att få lite tips.

9. Hur länge räcker en förpackning med linser?

Antalet linser i en förpackning indikerar inte antalet par. Om du har samma styrka på båda ögonen, räcker askarna som följande:

 • En box av 30 endaslinser räcker i 15 dagar
 • En box av sex månandslinser räcker i tre månader
 • En box av tre månadslinser ger dig ett par och en extra lins
 • En box av sex 14-dagarslinser ger dig tre par som räcker i sex veckor

Gå överst på sidan

Köpa kontaklinser på nätet

Att köpa kontaktlinser på nätet är enkelt och kostnadseffektivt. Om du har recept kan du köpa dina linser online, utan besvär. Om du har några frågor, är vi här för att hjälpa till.

10. Jag har redan ett recept på styrka till mina glasögon. Kan jag använda samma styrka för mina kontaktlinser?

Styrkan för glasögon och styrkan för kontaktlinser är för det mesta inte samma – speciellt inte vid höga styrkor. Detta beror på att linsen placeras närmare ögat än glasögon, vilket leder till skiftningen i styrka.
Det finns dessutom ytterligare an viktig parameter som du behöver för att bära kontaktlinser – hornhinnans kurva. Böjningen på linsen behöver stämma överens med böjningen av din hornhinna. En ögonspecialist (antingen optiker eller ögonläkare) kommer avgöra vilka parameter du behöver i kurvan, och vilken styrka som passar dig bäst.

En annan viktig parameter för kontaktlinser är kurvan på din hornhinna, eftersom linsens kurva måste matcha din kurva. Ifall du vill byta till linser måste du först schemalägga en ögon- och synundersökning. Din optiker kan då avgöra vad du har för kurva på ditt öga och vilken gran som skulle passa bäst för dig.

11. Är kontaktlinser dyra?

Det är sant att linser är en liten investering. De erbjuder dock så många fördelar järmfört med glasögon och kan, i vissa fall, till och med bli billigare. Hos Alensa hittar du ett brett utbud av prisvärda linser till lägsta pris per använding möjligt. Läs mer om vårt mål om att vara billigast på marknaden på vår lägstaprisgaranti sida.

12. Hur tolkar jag mitt recept?

Tycker du det är svårt att förstå alla nummer, bokstäver och parametrar på ditt linsrecept? Ta en titt på vår linsrecept guide.

13. Finns det någon skillnad mellan kontaktlinser för höger och vänster öga?

Det finns ingen skillnad mellan höger eller vänster ögas lins. Du kan köpa en förpackning med linser och använda dem för båda ögonen, så länge du har samma styrka och parametrar på båda ögonen.

14. Kan jag köpa linser utan recept i Sverige?

I enlighet med svensk lag, är det tillåtet att köpa kontaktlinser utan att tillhandahålla något recept. Köparen måste dock äga ett giltigt recept från en godkänd ögonspecialist, men säljaren är inte bunden att säkerställa detta.

15. Är det säkert att köpa linser på nätet?

Precis som inom andra områden, kan du råka på ett oseriöst företag inom kontaktlinsbran­schen också. Du kan då antingen ta emot produkter som inte är menade för marknaden i ditt land, produkter som har gått ut, eller så kan frakten ta mycket längre tid än kommunicerat. Därför är det rekommenderat att välja en stabil och välkänd återförsäljare när du ska köpa linser över nätet. Det är ofta tillräckligt att ta sig en titt på återförsäljarens hemsida för att få dig en överblick om de är seriösa eller ej.

16. Kan jag få testlinser från er?

Bara din optiker är auktoriserad att ge dig testlinser efter en noggrant synundersökning. Undantaget i denna regel är våra TopVue linser som du kan använda nöjdhetsgaranti på. Är du inte nöjd med dem kan du returnera de oanvända linserna och få full återbetalning.

17. Kan jag beställa linser eller linsvätska som jag inte har testat förut?

Beställ endast linser som du har blivit rekommenderade av din optiker. Att byta till ett nytt märke utan rådgivning innebär alltid en risk att de nya linserna inte kommer passa dig och orsaka obehag eller mer seriösa problem. Samma gäller för linsvätska.

18. Kan jag beställa optikerns märken, så som Easyvision linser från Specsavers, iWear eller Boots linser, här på Alensa?

Många optiker, så som Specsavers och Synoptik erbjuder sina egna märken av kontaktlinser. Dessa är vanligtvis ompaketerade versioner av privata märken från välkända tillverkare som CoopverVision, Bausch & Lomb och Alcon. Det betyder att du enkelt kan hitta dessa linser här hos Alensa under ett annat namn. Kolla in # hos Alensa.

19. Vad är skillnaden mellan D och N i kontaktlinser?

Om du använder multifokala eller bifokala glasögon är det nödvändigt att fastställa ditt dominanta och icke-dominanta öga för att säkerställa korrekt synkorrigering. Det dominanta ögat, vanligen kallat "D", fokuserar främst på fjärrsyn, medan det icke-dominanta ögat, kallat "N", är förknippat med närsyn. Endast vissa märken av multifokala kontaktlinser använder D/N, så du kanske inte ser denna beteckning på ditt recept. Vi rekommenderar starkt att du rådgör med din ögonspecialist om du behöver linser med detta tillägg.


Gå överst på sidan

Vård av kontaktlinser

Kontaklinser kräver noggran vård, hänsyn och hygien. Nedan hittar du våra vanligaste frågor om just linsvård.

20. Hur tar jag hand om mina linser?

Kontaktlinsvård är relativt enkelt och kräver inte så mycket ansträngning. Dagens mjuka återanvändbara kontaklinser behöver bara en sorts linsvätska för rengöring, skäljning och förvaring. Använder du endagslinser behöver du inte oroa dig för något av detta, utan du kastar dem istället när du har använt dem klart för dagen.

21. Vad är "kontaklinsgnug­gning" och varför är det viktigt?

Att gnugga dina linser bör alltid vara en del av din rengöringsprocess, antingen på kvällen eller på morgonen innan du använder dem igen. Lägg linsen i din handflata med lite multifunktionell linsvätska och gnugga försiktigt med ditt finger. Att gnugga din lins med lite linsvätska kan minska mängden avlagringar på linsen avsevärt. Det finna många "UTAN GNUGG" linsvätskor på marknaden som lovar desinfektion på direkten, med fördelarna med att gnugga linsen är oförneklig. Det är en enkel vana som du kan få in och kommer göra skillnad både för din syn och dina ögon.

22. Kan jag använda vanligt kranvatten för att rengöra eller förvara mina linser?

Använd inte, under några omständigheter, vatten eller annan vätska (även saliv) till att rengöra dina linser. Det kan innehålla bakterier som kan skapa seriösa problem med dina ögon! Använd endast speciella vätskor, gjorda för linser till din linsvård. Det betyder att det är viktigt att planera ifall du ska ut på en resa, ska till gymmet eller ska sova borta, så du inte står utan linsvätska eller linsbehållare.

23. Borde jag applicera ögondroppar innan, eller efter jag sätter in linserna?

Användning av ögondroppar är inte beroende av linsanvändning. Du kan använda ögondroppar även när du inte använder kontaktlinser. Anledningen till det är att ögondroppar fungerar som artificiella tårar, som återfuktar och skyddar ögonen.

Det är rekommenderat för linsanvändare att applicera trögflytande ögondroppar innan isättning av kontaktlinser. Det tillåter ögondropparna att sprida sig till hela ögat. Med lättflytande ögondroppar är det även möjligt att applicera ögondropparna efter isättningen av kontaktlinser.

Det är rekommenderat för användare av kontaktlinser att applicera högflytande (gel) ögondroppar innan de sätter i linserna. Detta gör det möjligt för ögondropparna att spridas på ögat, vilket gör applikationen av kontaktlinser lättare och bekvämare.

24. Hur undviker jag att smink hamnar på mina kontaklinser?

Smink och kontaktlinser kan samexistera, nyckeln är försiktigthet!

 • Undvik oljiga sminkprodukter
 • Testa vattenbaserade och icke-allergiska produkter
 • Sätt inkontaktlinser innan applicering av smink och ta ut dem innan du tar bort sminket igen
 • Tvätta dinahänder noggrant
 • När du använder puder, försök blunda och borsta bort överflöd innan du öppnarögonen igen
 • Applicera inte kajal eller mascara för nära ögat och försök undvika mascaror sominnehåller fibrer

Till sist, glöm inte att byta ut produkterna och tvätta dina borstar frekvent för att undivka förekomst och spridnng av bakterier eller annan smuts. Dina ögon är till och med känsligare än din hud, så var alltid försiktig när du applicerar någon typ av produkt runt ögat.


Gå övert på sidan

Sport och speciella omständigheter

Om du är en atlet, sportar lite nu och då eller har frågor om vardaliga händelser i samband med linser, läs nedan för att få våra vanligaste frågor besvarade.

25. Kan jag sporta med kontaklinser?

En av de största fördelarna med linser är att du kan sporta utan problem med dem! De erbjuder perfekt syn, är sköna, och är inte påverkade på något sätt av väder, så som regn. Det är säkert att säga att kontaktlinser är det du behöver om du vill ha synkorrigering under tiden du sportar.

26. Kan jag simma med mina kontaktlinser?

Att simma med kontaktlinser, vare sig det är i havet, sjöar eller pooler, skapar en stor risk för att skada dina ögon. Kortfattat ska kontaktlinser aldrig komma i kontakt med vatten. Om du får vatten i ögonen när du har på dig kontaktlinser, ta ut dem inom 10-15 minuter och använd dem inte igen. Saltvatten kan torka ut linsen vilket gör att den kan fastna på hornhinnan. Ha alltid på dig vattentäta simglasögon om du inte kan undvika att använda linser i vatten.

27. Kan jag ha mina kontaktlinser i duschen, badkaret, bastu eller ångbastu?

Kranvatten och svett ska inte komma i kontakt med dina kontaktlinser. Tvål och andra kemikalier i dina produkter kan också vara farligt för dina ögon. Att använda kontaktlinser i dessa varma, torra, eller fuktiga miljöer kan torka ut dina linser, vilket kan leda till obehag, irritation och svårigheter att få ut dem. Så därför, ta ut linserna innan du tar en dusch, ett bad, eller går in i bastun. Läs mer om varför kontaktlinser i bastu är bra att undvika på vår blogg.

28. Kan jag ha kontaktlinser medan jag solar?

Den största risken med att använda kontaktlinser medan du solar är att värmen kan torka ut linserna, vilken kan göra det svårt att få ut dem och skapa en irritation i ögat. Det är alltid bäst att ta ut linserna innan du lägger dig i solen. Användning av skyddande glasögon skyddar både dina ögon och dina linser. Oroa dig inte, linserna kan inte smälta!

29. Kan jag ha kontaktlinser om jag har väldigt torra ögon?

Även personer som lider av torra ögonsyndrom kan använda kontaktlinser. Det är dock alltid bra att få en konsultation av din optiker innan du börjar använda kontaktlinser.

30. . Kan jag ha kontaktlinser om jag är allergisk?

Säsongsallergi hindrar dig inte från att bära kontaktlinser, förutsatt att du tar hand om dem noggrant. • Begränsa och korta ner användningstiden. • Rådfråga en ögonspecialist om vilken linsvätska som passar dig bäst under perioden när din allergi är som värst. • I perioder när din allergi är som värst, testa att använda endagslinser. Flera studier har visat att personer kan hantera sina allergisymtom bättre med endagslinser.

Du hittar mer detaljerad information på vår blog om detta Överlev säsongen för hösnuva med vår allergiöverlev­nadsguide! .

31. Kan jag ha kontaklinser längre period än vad som är rekommenderat?

Med vår stressiga livsstil är det alldeles för lätt att använda linserna längre än vad som är rekommenderat. Vi kanske är obrydda, glömmer bort, eller kassan kanske var lite för tom denna månad. Det är dock väldigt viktigt att inte försöka sträcka ut användningstiden längre än vad som står skrivet.

Du kan läsa mer om detta här: anvädning av linser längre än rekommenderat.

32. Kan jag använda mina kontaktlinser även ifall de har passerat utgångsdatum?

Utgångsdatumet på förpackingen anger hur lång tid linserna kommer vara fria från förvrängningar och föroreningar och är till för att skydda dina ögon. Det är starkt rekommenderat att INTE använda linser som har passerat utgångsdatum, då du utsätter dina ögon för risk. Se på det här sättet: du skulle inte dricka en mjölk som är gammal. Sätt din ögonhälsa först, och använd inte utgångna produkter.


Gå överst på sidanp