Börja med kontaktlinser

Starting with contact lenses banner Starting with contact lenses banner

Om du funderar på att skaffa nya glasögon eller kontaktlinser bör du först göra en synundersökning hos en optiker eller ögonläkare. De kommer att ge dig det nödvändiga receptet, oavsett om du planerar att köpa glasögon från dem eller någon annanstans. Om du vill ha kontaktlinser får du också göra en utprovning, vilket är en enkel och smärtfri process. Här är en kort översikt över vad du kan förvänta dig:


Synundersökning och Ögonmätningar

En optiker, optometrist eller ögonläkare gör en grundlig undersökning och mäter dina ögon. Läs mer!

Recept för glasögon eller linser

Efter undersökningen kommer ögonspecialisten att ge dig ett recept för glasögonkorri­gering, som du kan använda för att få receptbelagda glasögon i vilken optikerbutik som helst. Läs mer!

Rekommendationer för kontaktlinser

Få rekommendationer om de mest lämpliga kontaktlinserna baserat på dina mått, din sjukdomshistoria och din livsstil. Läs mer!

Utprovning

Optikern sätter in de valda linserna i dina ögon och bedömer deras passform och din komfortnivå. De kommer också att informera dig om de hygieniska principerna för att bära kontaktlinser och lära dig hur du sätter i och underhåller dem.Läs mer!

Stabiliseringspe­riod

På optikerns kontor väntar du i cirka 30 minuter så att linsen kan stabiliseras på ditt öga. Efteråt kommer ögonspecialisten att bedöma kontaktlinsens position och diskutera dess komfort med dig. Läs mer!

Provlinser och beställning

Du kan beställa provlinser från din ögonläkare för att testa hemma. När du har ditt uppdaterade recept kan du beställa glasögon eller linser från den butik du föredrar.Läs mer!

Vad kan du förvänta dig av din första ögonundersökning?

Eye icon

Din första ögonundersökning är ett viktigt steg för att behålla din synhälsa och få rätt recept för glasögon eller kontaktlinser.

Denna omfattande bedömning inleds vanligtvis med ett detaljerat frågeformulär om din medicinska bakgrund, inklusive familjehistoria och information om eventuella kroniska tillstånd som kan påverka dina ögon. Du får också berätta om din ögonhälsa och om du har besökt en ögonspecialist tidigare. Själva undersökningen omfattar olika tester, t.ex. ett synskärpetest, för att fastställa ditt behov av glasögon.

Ytterligare tester, t.ex. undersökning med spaltlampa och indirekt oftalmoskopi, gör det möjligt för läkaren att bedöma hälsan hos de inre strukturerna i dina ögon. Slutligen kommer utvärderingen av trycket med hjälp av applanationsto­nometri eller kontaktfri tonometri för mätning av intraokulärt tryck. Regelbundna ögonundersökningar är avgörande för att upprätthålla en optimal ögonhälsa och säkerställa en klar och bekväm syn.

KAN JAG ANVÄNDA MITT KONTAKTLINSRECEPT FÖR GLASÖGON?

Det är viktigt att notera att ditt glasögonrecept skiljer sig från receptet för kontaktlinser.

Olika mått krävs för att säkerställa rätt passform för kontaktlinser eftersom de sitter direkt på ögongloben. Så om du är intresserad av att byta från glasögon till kontaktlinser är en synundersökning eller diskussion med din ögonläkare ett obligatoriskt första steg, även om du redan har ett glasögonrecept.

Kontaktlinser erbjuder många fördelar för en aktiv livsstil, och de är nu bekvämare och mer kostnadseffektiva än någonsin. Personer som idrottar älskar den frihet och flexibilitet som kontaktlinser ger. Eller så kanske du helt enkelt föredrar ditt eget utseende utan skrymmande glasögonbågar.

Eller så kanske du vill köpa både ett par glasögon och ett par kontaktlinser för att kunna växla upp när omständigheterna kräver det.

Glasses icon

Glasögon Recept

  O.D. O.S.
SPH -1.50 -1.75
CYL -1.50 -1.25
AXIS 90 90
ADD +2.00 +2.00
PD 63

Recept för kontaktlinser

  O.D. O.S.
BC 8.6 8.6
DIA 14.5 14.5
SPH -2.00 -2.00
CYL -2.25  
 
AXIS 60  
 

KOM IHÅG ATT TÄNKA PÅ ALLT

Computer icon

Arbetar du vid en dator många timmar om dagen eller reser du ofta?

Runner icon

Är du en hängiven idrottsman eller tillbringar du mycket tid utomhus?

Make-up icon

Kan ditt smink utgöra ett problem när du hanterar kontaktlinser?

Savings icon

Är du orolig för kostnaderna?

Svaren på dessa frågor kan hjälpa din optiker att hitta det bästa alternativet för dig. Kanske behöver du bara ett par glasögon, eller så är du en bra kandidat för dagliga kontaktlinser, tvåveckorslinser eller månadslinser. Eller så kan du behöva speciella toriska linser för att korrigera astigmatism eller kanske till och med multifokala kontaktlinser. Det får du reda på under den här undersökningen.

Bli nöjd med dina glasögon eller linser

Contact lenses and glasses icon

Att bli bekväm med dina nya glasögon är ganska enkelt. Alla glasögon som tillverkas i enlighet med ditt recept bör vara korrekt centrerade under tillverkningspro­cessen. Du måste naturligtvis vänja dig vid att bära dem ett tag. Om dina glasögon fortsätter att kännas obekväma kan din optiker ofta justera dem lite, till exempel genom att ändra formen på skalmarna.

Det kan ta lite längre tid att vänja sig vid kontaktlinserna, men oavsett bör hela processen gå ganska smidigt. Efter den första utprovningen, om du känner dig bekväm med de valda linserna, kommer din optiker att utvärdera passformen och utföra ett syntest. Du kommer sannolikt att få öva på att sätta i och ta ur linserna medan din ögonläkare håller ett vakande öga på dig.

Slutligen kommer din ögonspecialist att förklara grunderna för linsbehandling, erbjuda provlinser och boka in ett uppföljningsmöte för att utvärdera hur du trivs med de valda linserna vid ett senare tillfälle. Under den vecka eller de två veckor som föregår ditt uppföljningsbesök har du möjlighet att prova ut dina linser hemma. Om du får problem eller har frågor kan du ringa din optiker för att få råd.

Provlinser

Endast din optiker har behörighet att tillhandahålla provlinser, eftersom korrekt medicinsk vård och utvärdering krävs vid val av lämpliga linser. Det kan ta några besök och några försök att komma fram till det märke och den passform som passar dig bäst, men när du och din optiker har kommit överens om ett visst märke och ett visst användningsschema kan du beställa samma linser online från återförsäljare som Alensa, utan att tillhandahålla en kopia av ditt recept. Glöm inte att besöka din optiker för en kontroll och uppdatering av receptet minst en gång per år!

Trial lenses image

Vad sägs om färgade linser?

Om du är intresserad av färgade kontaktlinser utan styrka av kosmetiska skäl (t.ex. Halloween) är det alltid tillrådligt att först kontakta din optiker för en utprovning och rekommendation, särskilt om du aldrig har använt linser tidigare, har känsliga ögon eller lider av torra ögon.

En noggrann ögonundersökning är också nödvändig när du bestämmer dig för att använda färgade linser med styrka för synkorrigering.

KÖP CRAZY LENSES
Crazy lenses boxes