Börja med kontaktlinser

besök en optiker

Har du planerat att börja bära kontaktlinser på daglig basis? Det finns en hel del att tänka på, så låt oss börja! Kontaktlinser erbjuder många fördelar för aktiva livsstilar, och just nu är de mer bekväma och kostnadseffektiva än någonsin. Sportiga personer och de som behöver läsglasögon älskar friheten och flexibiliteten som kontaktlinser ger. Eller kanske du föredrar ditt eget utseende utan plastiga bågar runt öronen?

Innan du börjar använda kontaktlinser, är det viktigt att genomgå en ögonundersökning som utförs av din optiker. Om du aldrig har använt linser tidigare kan processen verka skrämmande, men det är faktiskt enkelt och smärtfritt. Nu tar vi en titt på vad du kan förvänta dig:

  • Undersökning och mätning av dina ögon
  • En rekommendation om vilka kontaktlinser som kan vara rätt för dig baserat på dina mätningar, medicinska historia och livsstil
  • Optikern sätter in de valda linserna i ögonen och bedömer om de passar på basen av din bekvämlighet
  • Medan du är hos optikern, väntar du på att linsen stabiliseras i ögat i cirka 30 minuter
En optiker utför en ögonkontroll när man börjar använda kontaktlinser

Livsstils beaktanden

Under samtalet med din optiker finns det några faktorer att diskutera. Din optiker kommer att fråga om din medicinska historia, inklusive eventuella mediciner du tar eller kroniska hälsoproblem. Du vill också diskutera din livsstil, eftersom det här kan avgöra vilken typ av kontaktlins du vill bära.

  • Är du en aktiv idrottare?
  • Spenderar du mycket tid utomhus?
  • Arbetar du vid en dator i många timmar om dagen eller reser ofta?
  • Är du orolig över kostnaderna för kontaktlinser?

Svaren på dessa frågor kan hjälpa din optiker att bestämma vilka linser passar dig. Kanske dygnet runt linser (över natten) kan passa dig, kanske dagliga engångslinser, tvåveckorslinser eller månadskontaktlin­ser? Eller du kanske behöver speciella toriska linser för att korrigera astigmatism eller till och med multifokala kontaktlinser. Allt detta kommer du få svar på medan du besöker optikern.

Bli bekväm med linser

Om du känner dig bekväm med linserna din optiker har gett kommer din optiker att göra en syngranskning med dessa linser. Medan du är hos optikern kommer du också sannoligt få prova ta ut linserna och sätta dem in för att få övning. Slutligen kommer din optiker att förklara processen för korrekt och hygienisk linsvård och hantering och ställa upp en uppföljningsgran­skning för att gå igenom hur linserna kändes. Under de första två veckorna före din uppföljningsgran­skning får du chansen att prova dina linser hemma. Om du har några problem eller frågor, ring din optiker för råd.

Provlinser

Provlinser från optikern

Endast din optiker har rätt att förse dig med provlinser, eftersom passande medicinsk vård och utvärdering behövs vid val av lämpliga linser. Det kan ta några besök och några försök att hitta ett lämpligt varumärke som passar dig, men när du och din optiker har kommit överens om ett visst märke och användningsperiod, kan du beställa samma linser online från återförsäljare som Alensa. Glöm inte att besöka din optiker för en checkup och receptuppdatering minst en gång per år!

Lins vs. glasögon recept

Det är viktigt att komma ihåg att ditt recept för glasögon skiljer sig från ett kontaktlinsrecept. Olika mätningar och värderingar är nödvändiga för att säkerställa att du får passande kontaktlinser eftersom de sitter direkt på ögongloben. Så om du vill byta från glasögon till kontaktlinser är detta viktigt att få denna granskning gjord hos din optiker.

Hur fungerar det med färgade linser?

Om du är intresserad av att ha färgade kontaktlinser utan styrkor för kosmetiska ändamål, till exempel för Halloween, är det alltid lämpligt att först diskutera med din optiker om linsrekommenda­tioner. Detta är väldigt viktigt om du inte har använt linser tidigare, har känsliga ögon eller lider av torra ögon. En noggrann ögonkontroll är också nödvändig när du bestämmer dig för att bära färgade linser med styrkor.