Applicering av kontaktlinser - steg för steg

Nu när du har börjat med kontaklinser, applicering kommer att vara lite klurig. Det kan kännas skrämmande först, men med träning och vana kommer det snart att kännas enkelt och naturligt. För att hjälpa dig lite på traven, här är en kort, steg-för-steg guide för insättning av dina kontaklinser . Perfekt för nybörjare, men kan till och med vara en bra påminnelse för kontaklinsproffs också! Din komfort och kvalitet av din syn beror på din egna kontaktlinsvård, så glöm inte bort de allra viktigaste dos and don'ts .

Hur man sätter in kontaktlinser

Så länge du inte använder endagslinser, ska dina kontaktlinser förvaras i en linsvätska. Det hjälper till att rengöra och desinficera dem över natten.

Det kan vara lugnande att komma ihåg att du faktiskt inte behöver röra vid ditt öga. Du behöver bara lätt lägga linser på plats och sen kommer ditt ögonlock att sköta resten! Nu, låt oss gå in på själva processen.

En kvinna applicerar sina linser i

Step 1

Börja med att förbereda allt du behöver i ett välupplyst rum. Du behöver dina kontaktlinser, linsvätska, spegel, och en plats för att tvätta dina händer och torka dem med en fräsch handduk. Kom ihåg att sätta in dina linser innan du sminkar dig.

Step 2

Tvätta alltid händerna noggrant innan hantering av

Tvätta alltid händerna så du inte överför smuts eller bakterier till dina linser. Använd en mild eller antibakteriell tvål och undvik att använda fuktgivande tvål, lotioner eller oljebaserade produkter. Skölj och torka händerna noggrant med en luddfri handduk. Försök undvika använding av pappershanddukar, då dem kan lämna fiber och andra rester på dina händer.

Notera att det är bäst att hålla dina naglar korta för att undvika repor på både dina linser och ögon.

Step 3

Börja med att ta ut dina linser från ditt linsetui

Nästa steg är att ta ut linsen från din linsask eller från en ny linsförpackning. Om du har olika styrkor på dina ögon, kan det vara till hjälp att till exempel, skapa en vana om att alltid sätta in den vänstra linsen först, så du inte blandar ihop dem. Placera den första linsen in din handflata, blöt den med linsvätska, gnugga försiktigt med ditt finger. Vissa märken erjuder "no-rub", men de flesta opiker menar att det alltid är bra att gnugga lite för extra rengöring. Om du behöver lite hjälp med själva insättningen, erbjuder vi olika typer av hjälpmedel för att förenkla processen. Appliceringsverktyg och linstänger gör handeringen superenkel.

Step 4

Placera linsen på ditt pekfinger. Så länge linsen ser ut som en skål gör du rätt, men ifall kanterna på linsen pekar utåt är linsen ut och in. Det svårt att se, men de flesta linser har ett litet märke som indikerar ut- och insida (bokstäver eller siffror) så att du kan se vilken sida som är ut och vilken som är in.


Kolla så är linsen ligger rätt innan applicering av dem

Step 5

Balanserna linsen på ditt pekfinger för insättning av linsen

Med linsen balanserad på ditt pekfinger, använd långfingret för att dra ner ditt nedre ögonlock och den andra handen för att lyfta det övre ögonlocket. Försök att vara stilla och inte blinka. Vissa tycker att det hjälper att kolla uppåt för att inte blinka. Det kan vara svårt i början, men du kommer vänja dig efter lite övning!

Step 6

Placera kontaklinsen försiktigt på ditt öga

Placera kontaklinsen lätt och försiktigt på ögat. Släpp dina händer och blinka några gånger. Linser ska ha satt sig tillrätta över det färgade området på ditt öga (irisen). Du kan nudda linsen lite lägg igen för att sätta den på plats, om det skulle behövas. Om du känner något obehag eller irritation, ta ut linsen, tvätta den ordentligt, och testa sedan igen.

Step 7

Kom ihåg att tömma din linsask på linsvätska efter varje användning

Upprepa samma process med ditt andra öga. Töm din linsask på linsvätska så du kommer ihåg att fylla på med ny och fräsch nästa gång du tar ut dina linser.

Läs också: Hur man tar ut kontaktlinser

Kommentarer

Har du en fråga?